lördag 22 februari 2014

I Tyskland pratar folk med varann

Tyskarnas kärlek till Sverige tar sig många uttryck (se nedan). Hoppas vi snart börjar återgälda den. En sak som slår mig varje gång jag är i Tyskland är att okända pratar med varandra, överallt. I hissen, på bussen, vid rödljuset. Det är ett ständigt interagerande. 

När jag påpekade det för min tyska kollega suckade hon och sa att inte ens om hon sitter och lyssnar på musik slutar folk prata, att bussgrannen ofta påkallar uppmärksamhet så hon måste plocka ur lurarna och konversera en stund. 

En berättelse utan älg men med hjärta

söndag 16 februari 2014

I am Pilgrim av Terry Hayes

I am Pilgrim av Terry Hayes är en riktig tegelsten, men läs ändå, den är så spännande! Författaren är en 61-årig debutant som verkar både yr och glad över alla hyllningar han fått av bland andra David Baldacci, Conn Iggulden, Andy McNab. Jag går inte in på handlingen, gillar ni deras böcker kommer ni att älska I am Pilgrim!
"The only thriller you need to read this year"
Gillar att musiksätta upplevelser och här vill jag åt en viss tyngd (texterna lyssnar jag aldrig på) så här kommer mina musiktips:







onsdag 12 februari 2014

Lika som bär (ett citat) Gillian Flynn vs Nathan Filer

I have an illness, a disease with the shape and sound of a snake. Whenever I learn something new, it learns it too ... My illness knows everything I know. This was a difficult thing to get my head around. (citat ur The chock of the fall av Nathan Filer.)

I have a meanness inside me, real as an organ. Slit me at my belly and it might slide out, meaty and dark, drop on the floor so you could stomp on it. It's the Days blood. Something's wrong with it. (citatet ur Dark places av Gillian Flynn.)
Håll med om att tonfallet liknar, även om Flynn är råare.

onsdag 5 februari 2014

Märkta för livet av Emelie Schepp

Den här debutdeckaren har jag varit nyfiken på länge. Gillar inte att vara sist på bollen men hellre det är inte alls, så för en vecka sedan läste jag äntligen. Och den är ju jättebra, nästan omöjligt att sluta läsa! Har tipsat om den sedan dess, som bladvändarspänning med Stieg Larsson-feeling i drivet.

Tidigare idag sa jag att de större förlagen förmodligen kommer att slåss om att få ge ut henne.  I eftermiddags kom den här pressreleasen!
Nu undrar jag, är jag synsk?

söndag 2 februari 2014

Maurice av E.M. Forster och Farväl till Berlin av Christopher Isherwood

Måste tipsa om Maurice, en fantastisk klassiker! Skrevs före första världskriget, publicerades långt senare på grund av det då kontroversiella ämnet. Om unga män, på college, som emellanåt blev berusade "och skröt gåtfullt om kvinnor" och som var "alltför sammansvetsade för att bli populära, alltför medelmåttiga för att leda". Så välskriven att man jublar. Nu finns den för första gången på svenska.

En annan enormt bra hbtq-roman med klassikerstatus är Farväl till Berlin av Christopher Isherwood.